Divort: care sunt etapele divortului?
Ce este divortul?
Divortul - sotii isi incheie casatoria si isi asuma toate consecintele ce deriva din aceasta situatie. Procedura difera in functie de forma de divort adoptata.
Cum demaram procedura de divort?
Procedura de divort incepe cu un apel sau o vizita la unu avocat. Partile sunt obligate sa fie asistate de avocati diferiti. Pentru lansarea oficiala a procedurii avocatul va scrie o cerere sau un acord, in functie de forma de divort.
Solicitarea se transmite instantei si astfel se declanzeaza procedura legala. In cazul acordului, acesta se va intocmi de catre avocati si partile implicate, apoi se depun la notar pentru a-i da caracter executoriu si pentru a oficializa divortul.
Unde se poate solicita divortul?
Partenerii pot solicita divortul/separarea legala separat sau de comun acord. Cererea de divort poate fi adresata instantelor din:
- tara in care locuiesc partenerii
- tara in care partenerii au locuit in ultima perioada
- tara in care locuieste unul dintre parteneri
- tara de origine a ambilor parteneri
Prima instanta judecatoreasca la care s-a depus cererea si care indeplineste aceste conditii are competenta de a se pronunta in privinta divortului. Instanta care poate sa transforme o separare legala in hotarare de divort este instanta din tara UE care s-a pronuntat in privinta separarii legale - atat timp cat acest lucru este in conformitate cu normele tarii respective. Instanta care se pronunta asupra divortului va lua decizii si in ceea ce priveste autoritatea parinteasca, atata timp cat copilul locuieste in tara respectiva.
Proceduri de divort in Romania
Divortul prin acord poate fi solutionat pe cale administrativa, indiferent de durata casatoriei, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
- sotii isi exprima liber si neviciat consimtamantul, in fata ofiterului de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor
- nici unul dintre ei nu este pus sub interdictie judecatoreasca
- nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati
Divortul solutionat prin procedura notariala:
- divortul prin acord al sotilor care nu au copii minori
- divortul sotilor care au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la: numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii.
Divortul pe cale judiciara - fata de variantele prezentate mai sus, aceasta este procedura mai indelungata, avand in vedere ca primul termen este fixat la cca. 3 luni de la data introducerii cererii de chemare in judecata, pentru a se comunica actele de procedura intre parti in acest interval. Daca nu aveti posibilitatea de a fi in tara pe durata divortului, atunci aceasta este varianta cea mai potrivita deoarece poti introducere cererea de divort la instanta de judecata, prin intermediul unui avocat. Aveti si posibilitatea de a nu va prezenta la judecata daca ii lasi o procura autentica avocatului tau sau unei alte persoane.
Cererea se va depune la una dintre urmatoarele instante, in ordinea aceasta:
- judecatoria in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor
- judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta pârâtul
- judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul
- orice judecatorie din România daca nici reclamantul si nici pârâtul nu au locuinta in tara
- judecatoria Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti
La cerere se vor anexa mijloacele de probe de care sotul reclamant intelege sa se foloseasca. Daca nu aveti probe puteti apela la serviciile unui detectiv privat. Acesta va va prezenta dovezi pe care le puteti folosi in avantajul dumnevoastra.